Avand la fel ca multe alte varietati celebre o origine franceza, vinul produs din strugurii Muscat Ottonel este la randul sau considerat a fi versatil, echilibrat si nu in ultimul rand complex. In ceea ce priveste gustul, varietatea este data de posibilitatea de a produce atat sortimente seci, cat si dulci sau demidulci iar aroma de muscat, folosita chiar pentru a descrie in consecinta soiul, insumeaza notele tamaioase ce caracterizeaza produsul final.
Buchetul initial este delicat, urmand ca pe masura ce procesul de maturare are loc sa ajunga sa evolueze spre note robuste, foarte parfumate. Culoarea deschisa este usor de evaluat, datorita faptului ca nu isi modifica nuantele pe masura ce este invechit. In functie de zona in care este cultivat, poate acumula cantitati mai mici sau mai mari de zahar, rezultand in sortimente bogate si foarte aromate. Desi acest soi necesita resurse heliotermice adaptate, prin intermediul irigarii corespunzatoare si a fertilizarii cu fosfor si potasiu se pot obtine culturi roditoare si spornice an de an.
Cum servim vinul alb
La fel ca in cazul oricarei alte bauturi, o asociere gustativa de calitate poate potenta aroma unui vin alb. Pentru ca sortimentele de Muscat Ottonel pot lua forma unor bauturi mai mult sau mai putin dulci in functie de zona de provenienta, in cadrul alegerii unui fel de mancare ce il va completa se va tine cont in primul rand de categoria in care acesta se incadreaza. Astfel, in timp ce un vin demisec se va potrivi perfect cu un preparat din paste sau fructe de mare, deserturile usoare vor complimenta intotdeauna o varianta mai dulce a vinului. Referitor la priveste potentialul acestuia in combinare cu alte soiuri asemanatoare, cupajele cele mai apreciate realizeaza un melanj alaturi de Chardonnay si Sauvignon Blanc, pentru un gust desavarsit. Deoarece pretul unei sticle de Muscat Ottonel poate varia in medie intre 30 si 70 de lei, putem spune ca acesta se situeaza intr-o nisa relativ exclusivista in ceea ce priveste oferta curenta.
Cum alegem un vin bun
Este un lucru bine stiut faptul ca modul de manufacturare al vinului poate fi abordat tinand cont de tehnici mai performante si metode cat mai apropiate de o prelucrare organica, aceste lucruri generand un cost de productie proportional cu resursele folosite. La fel ca in cazul tuturor alimentelor pe care alegem sa le consumam, cautarea unei bauturi de buna calitate este expresia unui gust mai bun si al unui beneficiu mai mare in ceea ce priveste factorii nutritionali continuti, nealterati de substante cu potential daunator. Astfel, in ceea ce priveste pretul unei sticle de Muscat Ottonel, acesta reprezinta suma alocata unui produs rafinat, prelucrat in cele mai bune conditii, care pastreaza intacte toate beneficiile ce pot fi extrase din culturile viticole bogate ale tarii noastre.