Chiar si in conditiile in care reputatia vinului alb a ajuns sa fie pusa in umbra de vinul rosu, vinul alb poate deveni alegerea perfecta pentru o masa in familie, pentru o intalnire sau pentru o masa relaxanta.
Aroma vinului alb este influentata de strugurii din care acesta este produs, iar calitatea acestora variaza in functie de fertilitatea pamantului, de climatul in care se cultiva si de o serie de alti factori.
Vinul alb, prin continutul sau de minerale si vitamine, aduce multe beneficii organismului, printre care se numara sporirea imunitatii impotriva virusilor si favorizarea secretiei sucului gastric. De asemenea, acesta este un bun digestiv, poate trata insomniile si are efect calmant. Vinul alb nu contine colesterol, fibre sau grasimi, insa contine antioxidanti, care au proprietati antiimbatranire. Totdata, vinul alb subtiaza sangele si previne formarea cheagurilor de sange. Un alt avantaj al vinului alb este ca prezinta un risc mai mic de a provoca mahmureala sau dureri de cap.
In ceea ce priveste asocierea vinului alb cu alimentele, avem cateva recomandari pentru tine. Asadar, branzeturile de orice fel pot fi asociate cu vinul alb, in mod special cu cel sec. Pastele care contin branza, fructele de mare si pestele se pot asocia cu vinul alb, iar carnea de pui este, de asemenea, o alegere potrivita.
Atunci cand te decizi sa profiti la maxim de calitatile sale deosebite, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi despre cum sa savurezi vinul alb:
Daca te decizi sa faci o degustare de vin alb, mai intai de toate trebuie alegi paharul potrivit pentru vin alb si sa iei in considerare faptul ca vinul alb se serveste rece.
Paharul de vin nu se umple, nivelul vinului trebuie sa fie la diametrul maxim al paharului.
In cazul in care participi la o masa festiva cu meniu complex si doresti sa incerci mai multe tipuri de vin, important este sa incepi cu vinul alb sec, apoi vinul rosu dulce sau demidulce. Vinurile seci se servesc de obicei la inceput, iar sortimentele mai dulci se consuma dupa.
Daca vrei sa ai parte de o degustare, incearca un vin alb de la Budureasca. Dintre vinurile albe ale cramei fac parte Chardonnay, Ottonel, Premium Fume, Bristena Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Oro Manisa.
Vinul alb de la Budureasca a obtinut de-a lungul timpului numeroase premii la concursurile interne si internationale.