Sângele este un lichid vital care are principalul rol de a transporta oxigenul către țesuturi și de a elimina dioxidul de carbon. Acesta are totodată și rol nutritiv, contribuie la o bună imunitate și ajută la reglarea temperaturii corpului.

Celulele sanguine produse de organismul uman sunt de trei feluri: globule albe (au rolul de a lupta cu infecțiile), globule roșii (sunt responsabile de culoare și de transportul oxigenului de la plămâni în restul organismului) și trombocite (cu rol de a opri sângerarea).

Uneori, din anumite motive, apar boli ale sângelui, care pot afecta foarte mult calitatea vieții. Unele sunt generice, altele apar din cauza expunerii la diverse substanțe chimice sau radiații, din cauza unor boli cronice grave sau pentru că organismul intră în contact cu virusuri. Totodată, și chimioterapia poate afecta sângele.

Afecțiunile la nivelul sângelui se determină cu ajutorul analizelor medicale și de obicei acestea sunt făcute în momentul în care apar anumite simptome. Acestea pot fi: schimbarea culorii feței în nuanțe de roșu intens, hemoragii, scădere în greutate, oboseală, cefalee, infecții neobișnuite, stare subfebrilă, edeme etc.

Bolile hematologice pot fi foarte grave, motiv pentru care este important să îți faci analizele la timp, pentru a vedea dacă sunt anumite modificări nefirești la nivelul unor parametri. Astfel vei ști dacă este sau nu necesar să faci și alte investigații mai amănunțite și să începi la timp un tratament potrivit.

O problemă frecvent întâlnită este trombofilia. Aceasta presupune formarea unor cheaguri de sânge care nu se dizolvă și care pot provoca tromboze venoase, AVC sau embolism pulmonar. Bolile acestea pot pune în mare pericol organismul și este foarte important să le cunoști simptomele.

Dacă vorbim de tromboză venoasă, simptomele sunt: sensibilitate la atingere, durere de picioare, piele caldă în zona cu problema, durere la anumite mișcări sau roșeață la încheieturi.

În ceea ce privește embolismul pulmonar, acesta se manifestă prin: amețeală, stare de leșin, dificultăți în a respira, tuse, dureri în piept, dureri în parte de sus a spatelui.

Referitor la AVC, simptomele care te atenționează sunt: dificultăți în exprimare și înțelegere, paralizie sau amorțeală la nivelul feței sau membrelor, dureri de cap, probleme cu vederea și echilibru. În astfel de cazuri este deosebit de important să suni urgent la 112, deoarece orice secundă contează.

Bolile sângelui pot fi genetice sau provocate de diverse afecțiuni sau infecții, dar pot să apară și din cauza unui stil de viață nesănătos, motiv pentru care, dacă mănânci sănătos, ai parte de foarte mult stres, nu te odihnești suficient, ești fumător și sedentar, ar trebui să te gândești la cum ar trebui să îți schimbi modul de a trăi. Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi.

Dacă treci printr-o perioadă în care nu te simți bine și nu știi ce se întâmplă, mergi și fă-ți un set cât mai complex de analize. Poți face asta la ProTest Diagnostic, laborator de analize medicale din Galați. Dacă intri pe site poți afla cu ușurință pentru analize de trombofilie un preț, dar și pentru toate celelalte investigații.