Indiferent ca este vorba despre o masa copioasa sau doar o reactie naturala a corpului, balonarea nu trebuie ignorata. Pe langa faptul ca balonarea poate fi cauzata de alimentatie, poate fi determinate si de stres, griji, dar si de sindromul premenstrual, in situatia femeilor.
Daca luam in calcul mancarea, nu doar cantitatea consumata conteaza, ci si calitatea acesteia, deoarece balonarea in mare parte este cauzata de ceea ce mancam. In cazul in care nu este tratata, aceasta poate duce la disconfort si la o umflare inestetica si dureroasa a abdomenului.
DoctorMit ne prezinta in acest articol cateva sfaturi pentru a scapa de balonare. Asadar:
- Mare atentie cum mancam
Nu trebuie sa exageram niciodata cu mancatul, deoarece aceasta actiune este una dintre cele mai daunatoare lucruri pentru corp, care afecteaza atat stomacul, cat si intestinele si pune presiune si pe restul organelor; sa nu consumam mancaruri grele care contin multe grasimi, deoarece acestea ne pot da senzatia de prea plin in mod inutil si le va lua mult timp sa fie digerate, ceea ce va duce, inevitabil, la balonare, dureri de cap, senzatie de somnolenta, dureri de stomac si indigestie; nu trebuie sa ne grabim cand mancam si sa mestecam bine mancarea, pentru a nu ne obosi stomacul; sa nu consumam fructe imediat dupa masa deoarece fructele se transforma in acid si astfel apar gazele; Nu este bine sa consumam bauturi reci in timpul mesei, se reducem consumul de sare, deoarece asa apare retentia de apa, sa nu consumam alimente supra-procesate deoarece sunt bogate in grasimi, zahar si sare, si sa evitam sa consumam lichide 30 de minute dupa masa deoarece acestea vor dilua sucurile gastrice din stomac deoarece descompun mancarea si incetinesc digestia.
- Evitarea obiceiurilor proaste
Printre acestea se numara utilizarea paielor pentru bauturi, mestecatul in exces al gumei, consumul regulat de bauturi carbogazoase, consumul de acadele si bomboane, exercitii de respiratie si meditatie facute incorect sau in exces, vorbitul prea rapid sau prea zgomotos, respiratia pe gura, si chiar fumatul.
- Alimente care reduc in mod natural balonarea
Din aceasta categorie fac parte usturoiul, care stimuleaza digestia, este antibacterian, antifungic si antiviral, pepenele, ananasul, iaurtul, ceaiul.
Pe de alte parte trebuie evitate alimentele care sunt mai greu de digerat precum untul, sosurile grele, citricele, zaharul artificial din produsele fara zahar, fasolea, varza, bauturile carbogazoase, produsele de patiserie, bomboanele, alimentele condimentate si lactatele.
- Sportul amelioreaza durerea si elimina gazele
O alta metoda prin care se pot elimina balonarea, gazele si durerile cauzate de acestea, sunt exercitiile fizice usoare.
- Aromaterapia
Este o metoda foarte placuta si usoara pentru ameliorarea balonarii si chiar a constipatiei si se adreseaza mai ales in situatiile in care balonarea este cauzata de o combinatie de alimente nepotrivite, stres si griji.
Descoperiti mai multe detalii despre subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT: