Pentru a avea celule sanatoase, majoritatea oamenilor trebuie sa aiba o saturatie in oxigen de cel putin 89-90%, ca urmare vor avea nevoie de un pulsoximetru. In cazul in care nivelul este mai mic decat acesta pentru o perioada scurta de timp nu exista sanse pentru a se produce deteriorari celulare. Insa, daca acest lucru se intampla des atunci celulele pot fi deteriorate. Un nivel prea scazut de oxigen din sange poate suprasolicita atat inima, cat si creierul, de aceea este important sa folosim un pulsoximetru.
Un nivel de oxigen scazut in sange il putem percepe prin diverse simptome, iar printre acestea se numara ameteala, confuzia, durerile de cap, oboseala cronica sau extenuarea, dificultatile in a respira, respiratia rapida, tensiunea arteriala crescuta, lipsa de coordonare sau durerile in piept.
In momentul in care oxigenul scade va fi nevoie de o cantitate de oxigen suplimentar, adica de oxigenoterapie.
Pentru a putea sti care este nivelul de oxigen din sange putem utiliza un dispozitiv medical care poate fi accesibil oricand avem nevoie, respectiv pulsoximetru. Acest dispoztiv se poate folosi cu usurinta acasa, in calatorii, in spitale, camine de ingrijire sau de asistenta sociala, in timpul antrenamentelor sustinute de catre sportivi sau in salile de fitness. E important sa nu uitam ca este recomandat si pentru persoanele care fumeaza in mod constant. Asadar, pulsoximetrele sunt usor de folosit, rapid si nedureros.
Pentru a comanda un astfel de dispozitiv consulta gama de pulsoximetre de la Medaz si in functie de modelul pentru care vei opta, il poti aplica la nivelul unui deget de la mana, de la picior sau la lobul urechii. Exactitatea rezultatelor poate fi afectata la pacientele cu unghii lacuite.
In gama de pulsoximetre de la Medaz vei gasi variante de pulsoximetre pentru adulti si pulsoximetre pentru copii.
In functie de locul unde se pune pulsoximetrul pentru masurarea cantitatii de oxigen din sange, cel mai frecvent se foloseste pulsoximetrul pentru deget. Pulsoximetrul pentru de deget este un dispozitiv medical nou cu tehnici neinvazive pentru detectarea pulsului. Este portabil si este capabil sa masoare valorile presiunii sangelui si pulsului rapid avand acuratete maxima.
Daca suntem bolnavi, nivelul nostru de oxigen din sange poate fi mai mic decat normal si este important sa stim cand se intampla acest lucru, deoarece nivelul scazut de oxigen va face dificila functionarea corecta a celulelor organismului. Nivelul scazut de oxigen in sange mai poate fi intalnit si in alte afectiuni precum bolile pulmonare (BPOC, pneumonie, astm, emfizem, fibroza pulmonara, bronsita), in boli de inima, insuficienta cardiaca, anemie, apnee in somn, malformatii cardiace congenitale sau chiar febra.
De asemenea, pulsoximetrul poate fi util pentru persoanele care banuiesc ca au coronavirus, deoarece printre simptomele bolii se numara respiratia greoaie.
Asadar, fiecare persoana ar fi bine sa aibe la indemana un pulsoximetru pentru a putea masura rapid si sigur nivelul oxigenului din sange si pulsul. E cea mai facila metoda prin care ne putem monitoriza starea de sanatate.