Poate ca esti o viitoare mamica si pentru ca este foarte important sa iei cea mai buna decizie pentru viitorul copilului tau vom detalia in acest articol cateva explicatii despre celulele stem.
Celula stem este mai exact o celula care, prin diviziune produce doua celule care au capacitatea de a ramane in stadiul de celula stem sau de a se diferentia in urma unor diviziuni successive. Celula stem se poate divide simetric, rezultand doua noi celule stem sau doua celule diferentiate sau se poate divide asimetric, rezultand o celula stem si o celula diferentiata. Capacitatea unei celule stem de a da nastere unei celule identice se numeste auto innoire, iar cea de a da nastere altor tipuri de celule se numeste diferentiere.Celulele stem pot trata boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere si multe alte boli. In prezent se cerceteaza tratamentul cu celule stem in bolile mostenite.
Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, acestea provenind dintr-o singura categorie de celule, si anume, celulele stem. In viata intrauterina, celulele stem sunt responsabile de formarea si dezvoltarea fatului, iar, dupa nastere, de reinnoirea si de repararea tesuturilor si organelor.
Celulele stem hematopoietice ce indeplinesc rolul de celule formatoare ale celulelor din sange, reprezinta prima categorie identificata de celule stem adulte si a carei utilizare in scop terapeutic, este dovedita.
In prezent sunt trei surse disponibile de celule stem hematopoietice, pentru obtinerea unei grefe de transplant, si anume, maduva osoasa, sangele periferic si sangele placentar. Dintre acestea, sangele placentar este cea mai la indemana sursa pentru obtinerea unei grefe de celule stem hematopoietice, fara a implica nici un risc pentru mama sau nou nascut. Celulele stem din sangele placentar au particularitatea de a fi mai tinere comparativ cu celulele din maduva osoasa sau sangele periferic, aceasta insemnand ca au o capacitate mai mare de multiplicare si o toleranta mai crescuta fata de pacientul primitor. Printre avantajele celulelor stem din sangele placentar se numara:
-faptul ca este o sursa naturala, bogata si lipsita de controverse de celule stem care poate salva vieti
-recoltarea de sange placentar se face fara nici un risc pentru mama sau nou nascut, este o procedura simpla, si se efectueaza imediat dupa nasterea si desprinderea nou nascutului de cordonul ombilical
-celulele stem din sangele placentar se folosesc pentru tratarea a peste 70 de boli
-grefa
de sange placentar poate fi stocata in conditii de criogenie si poate fi
folosita pe viitor de catre donator, un membru al familiei sau un alt
beneficiar
-celulele din sangele placentar sunt cele mai tinere si au o toleranta
imunologica mai crescuta fata de organismul pacientului primitor, ca urmare
reactiile imunologice posttransplant sunt mai putine si mai putin grave.
-in sangele ombilical sunt de 10 ori mai multe celule producatoare de celule
sangvine
In Romania exista o singura companie de celule stem, Stem Sure care le ofera parintilor recoltarea de celule stem hematopoietice din sangele cordonului ombilical si mezenchimale din tesutul de cordon ombilical si procesarea lor intr-un laborator care detine acreditarea JACIE, ceea ce insemna ca permite acceptarea probelor de celule stem la nivel international
nostru britanic, Banca de celule stem Biovault din Marea Britanie.