De obicei, constipatia este indicata de starea de disconfort, astfel ca daca in mod obisnuit avem scaun zilnic, iar in prezent avem in jur de trei scaune pe saptamana, poate inseamna ca suferim de constipatie. Constipatia se manifesta prin scaune tari si reduse cantitativ, greturi, varsaturi, cefalee, ameteli, hemoroizi, astenie fizica sau psihica, insomnie.

De la doctormit.ro aflam ca printre cauzele care determina constipatia se numara, insuficienta fibrelor in alimentatie, un consum insuficient de lichide sau exces de fier, ori abuz de laxative. O alta cauza poate fi efectul unei tratamente medicamentoase sau lipsa de miscare.

Afectiunile digestive care pot duce la constipatie sunt colita, cancerul de colon, diverticulita, ischemia, sindromul colonului iritabil, boala Crohn sau pot fi chiar disfunctii neurologice, metabolice si endocrine sau afectiuni sistemice care includ si organele digestive.

Acum ca stim ce ne poate duce la aceasta problema a sanatatii, Bogdan Ivanescu iti spune cum poti scapa de constipatie.

In cazul in care aceasta nu este determinata de o afectiune, cel mai sigur mod de a scapa de constipatie este sa ne schimbam stilul de viata.

Pentru inceput este recomandat sa reducem consumul de alimente cu continut scazut de fibre, cum ar fi branza sau carnea si sa includem in dieta zilnica, fibre. Printre alimentele care contin fibre se numara leguminoasele cum ar fi fasolea, mazarea, lintea, grauntele de grau nedecorticat, painea din faina integrala sau faina de secara, fructele proaspete, fructele uscate cum ar fi prunele, caisele smochinele sau legumele.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l facem este sa consumam lichide intr-o cantitate cat mai mare. Indiferent ca optam pentru suc de fructe sau apa, cantitatea de lichide recomandata este intre sase si opt pahare pe zi.

Nu este recomandat sa folosim laxative pentru ca acestea folosite cu regularitate pot irita colonul.

Este recomandat sa facem miscare in fiecare zi deoarece exercitiile fizice stimuleaza colonul si previn constipatia.

Fierul este un element important pentru buna functionare a organismului, mai ales pentru femei, insa excesul de fier poate duce la constipatie, asa ca mare atentie la cantitatea de fier consumata zilnic.

Pe de alta parte, anumite medicamente pot induce constipatia, ca efect secundar. Acestea includ o serie de medicamente folosite impotriva hipertensiunii arteriale, unele antipsihotice sau chiar unele antihistaminice sau medicamente folosite pentru usurarea durerilor.

In cazul in care respectam toate aceste indicatii, avem un regim alimentar echilibrat si nu folosim medicamente sau suplimente care pot induce constipatia si cu toate acestea tot suferim de constipatie este recomandat sa consultam medicul. Acesta va fi in masura sa stabileasca un plan care sa determine cauza constipatiei si sa ne faca recomandarile medicale necesare.

Alte informatii puteti descoperi din urmatorul material DoctorMit: