Gheața carbonică este o formă solidă de dioxid de carbon cunoscută sub numele de gheață carbonică. Se obține prin răcirea și presurizarea rapidă a dioxidului de carbon lichid, ceea ce face ca acesta să treacă de la forma lichidă la cea solidă fără a trece mai întâi printr-o fază gazoasă. Temperaturile sub -78,5°C și presiunile care depășesc 517 psi provoacă acest fenomen, care se numește sublimare.

Gheata carbonica are capacitatea neobișnuită de a se sublima, sau de a trece direct de la starea solidă la cea gazoasă, la temperaturi care depășesc -109,3 grade Fahrenheit. Sublimarea este denumirea acestui proces, care se produce considerabil mai repede decât topirea obișnuită. Deoarece se evaporă complet, gheața carbonică este adesea utilizată în sistemele de răcire și refrigerare.

Gheața carbonică are mai multe aplicații dincolo de industria transporturilor și a ospitalității. Pentru transportul articolelor perisabile, cum ar fi alimentele și medicamentele, această tehnologie este esențială. Este utilizată în agricultură pentru a menține produsele proaspete în timpul depozitării și transportului. Este folosită pentru a genera efecte de fum și ceață pentru producții teatrale și cinematografice.

Utilizările științifice și industriale ale gheții carbonice sunt numeroase. În comunitatea științifică, aceasta este utilizată pentru a stoca materiale și pentru a face experimente la temperaturi scăzute. În sectorul industrial, este folosită pentru a repara și curăța uneltele și mașinile.

În timp ce gheața carbonică are numeroase aplicații, aceasta prezintă și riscul de explozie dacă nu este tratată corespunzător. În cazul în care intră în contact cu pielea, poate provoca degerături și alte leziuni cauzate de frig. Fără o îngrijire adecvată, poate afecta potențial utilajele și uneltele.

În concluzie, gheața carbonică este un material multifuncțional cu o gamă largă de utilizări potențiale în mai multe sectoare diferite. Deoarece se sublimează, sau se transformă direct din solid în gaz, este utilizat frecvent în sistemele de răcire și refrigerare. Cu toate acestea, necesită o manipulare atentă și prudentă pentru a preveni rănirea și deteriorarea echipamentelor. Daca vrei sa afli mai multe despre gheata uscata, cei de la Gheata24 sunt mereu langa tine si pregatiti sa te ajute oricand ai nevoie!