Pentru a intelege cat mai bine ce sunt vitaminele intra pe site-ul doctormit si Dr Bogdan Ivanescu va vorbeste despre ele.

Vitaminele sunt substante chimice complexe care indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului  si care, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate de catre acesta. Ele se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru.

Vitaminele se impart in 2 categorii:

-liposolubile, cum sunt vitaminele A, D, E, K

-hidrosolubile cum sunt vitaminele C, B1, B2, PP, B12

Multe dintre vitamine sunt necesare in cantitati foarte mici, dar ele joaca un rol foarte important in cele mai multe reactii chimice in organism.  Ele nu sunt alimente, dar nici suplimente alimentare si nici nu efera energie, desi nici un om nu poate trai fara vitamine.

Vitaminele isi fac efectul in cantitati foarte mici, ca urmare, nevoia totala zilnica este de obicei foarte mica. Necesarul zilnic al unei vitamine pentru o  persoana variaza in functie de rata metabolismului organismului. Astfel, persoanele care efectueaza munci grele, femeile insarcinate,  sau cele care alapteaza, copii in crestere, au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine este mare.

Vitaminele sunt partial distruse si partial secretate de catre organism. Insa sunt inlocuite, prin alimentatie, in momentul in care organismul simte nevoia de vitamine.

Pe site-ul doctormit.ro poti afla mituri despre vitamine:

1.Vitaminele ingrasa si, de aceea, nu este bine sa le iei in timpul unei cure de slabire, ceea ce este fals, deoarece administrarea unor suplimente pentru acoperirea carentelor nutritionale au ca efect imediat cresterea nivelului de energie prin accelerarea usoara a metabolismului. Ca urmare, este posibil ca, din moment ce arderile de la nivel celular sunt putin mai intense, si nevoia de hrana sa apara mai rapid. Insa faptul ca stimuleaza apetitul nu inseamna ca ingrasa. In condiţiile unei diete echilibrate, nu vei acumula kilograme.

2. Daca ai o dieta dezechilibrata, este bine sa faci periodic cure cu suplimente de vitamine si de minerale, cel mai important este sa inlocuiesti produsele industriale cu cele naturale si sa eviti, pe cat posibil E-urile.
3. Multivitaminele şi multimineralele au acţiune universal valabila, aspect care nu este valabil, deoarece administrarea suplimentelor alimentare trebuie sa se faca personalizat, in condiţiile in care unii dintre noi pot avea, carenta de vitamina D si prea multa vitamina A. O data cu varsta, se schimba si nevoile nutritionale.

4. Vitaminele naturale sunt mai bune, fiindca sunt mai bine tolerate si absorbite in organism.
5. Suplimentele trebuie luate in timpul mesei, fiindca astfel sunt mai bine absorbite in corp şi irita mai putin sistemul digestiv